Nieuws
In het Programma Duurzame Bollenteelt Drenthe werken we intensief samen om de bollenteelt structureel duurzamer te maken met zo min mogelijk impact op mens en milieu. Door middel van experimenten op praktijkschaal en meerjarige proeven worden nieuwe methodes en systemen getest.
Terug naar vroeger is soms helemaal zo gek nog niet. Mechanische onkruidbeheersing wordt op praktijkpercelen onderzocht. Mogelijk biedt het een alternatief voor chemie als het nodig is of als de sector er klaar voor is. De interesse is er zeker. Dat bleek woensdag 19 juni op de door Duurzame Bollenteelt Drenthe (DBD), waar HLB partner van is, gehouden velddag voor de leliesector op een perceel in Midden-Drenthe. Lees het gehele artikel op de website van HLB.
Duurzame Bollenteelt Drenthe is opnieuw begonnen met een proef om lelies volledig biologisch te telen zonder landbouwgif. Een eerste poging vorig jaar in Boterveen werd stilgelegd omdat teler Joling na een rechtszaak die omwonenden hadden aangespannen nog maar vier gewasbeschermingsmiddelen mocht gebruiken. Ook de biologische bestrijdingsmiddelen voor de proef mochten niet meer.
Een proef met lelies die op biologische wijze zijn geteeld, biedt perspectieven voor verduurzaming in de bollensector. De eerste bloemen worden gesneden en de kwaliteit lijkt goed.
Eind 2023 is in de gemeente Westerveld een onderzoek gehouden over de communicatie van het programma Duurzame Bollenteelt Drenthe. Dit onderzoek gaat over het bereik van de ingezette communicatie in relatie tot de ervaren leefbaarheid en gezondheid en wat men vindt van de bollenteelt in Drenthe. Bij de helft van de huishoudens, dat zijn er zo’n 3.500, viel in oktober een brief op de mat met de vraag om deel te nemen.
Bijna 1.100 inwoners vulden vervolgens de vragenlijst in. Dat is een respons van 31%, wat hoog is voor een dergelijk onderzoek. Het onderwerp bollenteelt leeft onder de inwoners. Deed u ook mee? Dank u wel dat u uw ervaringen met ons wilde delen. Op deze pagina leest u meer over de uitkomsten.
Op woensdag 13 maart houdt provincie Drenthe een informatiebijeenkomst over gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Een bijeenkomst om informatie en kennis uit te wisselen over toelating en beleid rond gewasbeschermingsmiddelen, maar ook over onderzoeken en kennis/inzichten vanuit de praktijk.
Het programma Duurzame Bollenteelt Drenthe is onderdeel van het landelijke Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De programma’s die daar onderdeel van uitmaken wisselen onderling hun kennis en expertise uit. Eén van die programma’s is het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. Wij attenderen u graag op de webinar-reeks die zij dit winterseizoen organiseren. Hierin delen ze de opgebouwde kennis en ervaringen uit een groot aantal experimenten en sectoren. Deelname is gratis.
Op woensdag 15 november bezochten zo’n 150 belangstellenden de informatiebijeenkomst over duurzame bollenteelt in Drenthe.
Graag nodigen wij u uit voor een informatiebijeenkomst over duurzame bollenteelt in Drenthe op woensdag 15 november 2023. Iedereen die meer wil weten over de stappen naar een duurzame teelt is van harte welkom!
Kom langs op een van de locaties op zaterdag 9 september tussen 14.00 en 16.00 uur.
In het Programma Duurzame Bollenteelt Drenthe werken we intensief samen om de bollenteelt structureel duurzamer te maken met zo min mogelijk impact op mens en milieu. Door middel van experimenten op praktijkschaal en meerjarige proeven worden nieuwe methodes en systemen getest.